Serious Game ‘HELD’

In het reanimatie spel HELD leren middelbare scholieren op spelende wijs de theorie van reanimeren. Elk level is een uniek scenario waarbij zij verschillende levensreddende handelingen kunnen oefenen.

Zo leren de jongeren wat de juiste stappen zijn voor een succesvolle reanimatie.

Serious Game ‘HELD’ heeft in 2016 de eerste prijs gewonnen in de ‘European Serious Game Awards’ in de categorie ‘Academic’.

De serious game HELD is momenteel ‘under construction’ en is momenteel alleen beschikbaar op IOS.

Actieve spelbeleving

De meeste hartstilstanden vinden plaats in een thuissituatie, daardoor is het reëel dat jongeren hiermee te maken kunnen krijgen. Een burgerhulpverlener kiest er in zo’n situatie voor om te helpen bij een reanimatie, een leerling niet.

Jongeren kunnen het spel op een smartphone of tablet installeren en op een uitdagende, betrokken manier de theorie van reanimeren leren.

Het spel begint met een korte introductie en tutorial. Daarna leer je spelende wijs de volgorde van handelen bij een reanimatie. Na elk level wordt een overzicht weergegeven wat goed is gegaan en waar je jezelf in kan verbeteren.

Het reanimatie spel ‘HELD’ bestaat uit tientallen verschillende scenario’s met verzamelitems en een quiz waar je je kennis kan testen.

Reanimatie spel

Serious Game ‘HELD’ is in samenwerking met De Hartstichting en het Gamelab van TU-Delft ontwikkeld. Een serious game is een spel met als doel om spelers iets te leren, in dit geval hoe je moet reanimeren.

Het reanimatie spel ‘HELD’ is ontwikkeld voor het Reanimatie Onderwijs op School (ROOS) project, de game is onderdeel van de 6-Minutenles. Maar voor iedereen die interesse heeft in de theoretische vaardigheden van reanimatie is de HELD game gratis te downloaden in de AppStore en PlayStore.

Het voornaamste doel van het spel is dat jongeren een reanimatie slachtoffer leren te herkennen en weten in welke volgorde zij moeten handelen.

Na het reanimatie spel ‘HELD’ de praktijk

Reanimeren leer je vooral door te doen, na het spelen van het spel volgen jongeren de 6-Minutenles van hun leraren. Hierin leren ze de praktijkhandelingen en aan het eind kunnen zij een reanimatie-certificaat verdienen.

Het spel kan ook na afloop van de les gespeeld worden, om de theoretische vaardigheden te blijven herhalen.

Zo leren ze borstcompressies en mond-op-mondbeademing te geven en een AED te bedienen. Ze zijn goed voorbereid en weten hoe ze in actie moeten komen als iemand echt een hartstilstand heeft.