Wat is ROOS?

Haal zelf de kennis in huis met het Reanimatieonderwijs op School (ROOS) project. Dit project is een train de trainer programma van de Hartstichting. Samen met 2-5 collega’s wordt de leraar namelijk zelf reanimatie instructeur.

Die leraren zijn dan bevoegd om zelf reanimatielessen te geven volgens de richtlijnen van de Nederlandse Reanimatie Raad. Organiseer de lessen op school wanneer het uitkomt, zonder dat je afhankelijk bent van externe partijen.

Hoe werkt dat?

Leraren volgen een officiële training tot reanimatie instructeur. Daarna mogen ze in de klas de 6-Minutenles geven. De 6-Minutenles is een speciaal lesprogramma waarin leerlingen te weten komen hoe je een hartstilstand herkent en wat je dan als eerste moet doen. Met behulp van reanimatiepoppen leert de hele klas borstcompressies en mond-op-mondbeademing geven. Leerlingen leren ook wat een AED is en hoe je die moet gebruiken bij een hartstilstand. Omdat de les in een vertrouwde omgeving plaatsvindt, krijgen de jongeren sneller zelfvertrouwen in hun handelingen.