Twee leerlingen missen eindexamen door te reanimeren

Op donderdag in Papendrecht hebben een vijftienjarige jongen en een zestienjarig meisje hun eindexamen gemist omdat ze een 82-jarige man hielpen reanimeren.

De vijftienjarige Manuel was onderweg naar zijn eindexamen Nederlands toen hij een bewusteloze man op straat zag liggen. Zonder telefoon, die verboden is tijdens examens, zag hij de zestienjarige Araceli, een medeleerling op weg naar hetzelfde examen. Zij had wel een telefoon bij zich en samen belden ze direct 112.

De hulpverleners ter plaatse beoordeelden dat de man gereanimeerd moest worden en stuurden via de app HartslagNu een oproep naar burgerhulpverleners in de buurt. Een medewerker van een dokterspraktijk kwam snel ter plaatse en bood hulp voordat de ambulance arriveerde. Manuel hielp door zijn jas onder het hoofd van de man te leggen, zodat deze niet direct op de grond lag tijdens de reanimatie.

Ondertussen belde de school naar de moeder van Manuel om te vragen waarom hij niet bij het examen aanwezig was. Zij hoorde sirenes buiten en zag op internet een melding van een medisch noodgeval in de buurt. Ze sprong meteen op de fiets en ging op zoek naar Manuel. “Mijn hart zat in mijn keel”, schreef ze later op Facebook.

De man werd uiteindelijk met een hartslag naar het ziekenhuis gebracht. Hoe het nu met hem gaat, is nog niet bekend.

Doordat de twee tieners veel te laat waren, mochten ze niet meer deelnemen aan het examen. Halverwege juni mogen ze het examen inhalen, wat dan als hun eerste poging telt, meldt Rijnmond.

Manuels vader is trots op zijn zoon en niet boos. “Mensenlevens gaan altijd voor examens,” zei hij tegen Rijnmond.

Bron: nu.nl